1. Mieszadło uniwersalne
Najpopularniejszy rodzaj wśród dostępnych na rynku mieszadeł. Ma charakterystyczny wygląd, dlatego potocznie nazywane jest mieszadłem ślimakowym. Skutecznie miesza zaprawę transportując ją na okrągło z góry ku dołowi, dzięki czemu często jest stosowane uniwersalnie przez wykonawców. Dobrze nadaje się do mieszania zapraw charakteryzujących się zarówno większą i mniejszą płynnością. Sprawdzi się więc do gotowych mas szpachlowych, zapraw gipsowych i cementowych, jak i do farb. Warto pamiętać, że ze względu na charakterystykę mieszania zbyt szybkie obroty potrafią napowietrzyć półpłynną zaprawę, dlatego do gładzi i gipsów szpachlowych zalecamy mieszanie na niższych obrotach lub użycie mieszadła działającego w poziomie.
2. Mieszadło uniwersalne podwójne
Do szczególnie dużych
ilości zapraw, jak to bywa w przypadku przygotowania tynków czy wylewek,
producenci sprzętu oferują również mieszadła uniwersalne podwójne. Jest
to po prostu mieszarka z dwiema odwrotnymi głowicami obracanymi w
odwrotnych kierunkach. Obie jednocześnie transportują materiał z góry na
dół, więc robią to dwa razy sprawniej.
3. Mieszadło spiralne - do farb
Mieszadło spiralne jest podobne do mieszadła uniwersalnego natomiast stopień skręcenia łopatek jest znacznie większy. Jest to mieszadło przeznaczone do produktów o płynnej konsystencji, takich jak farby i lakiery.
Dzięki większemu skręceniu spirali produkt mieszany jest zdecydowanie
szybciej i dokładniej co może być istotne w przypadku farb. Szybszy
transport zaprawy nie sprawdzi się zupełnie w gęstych produktach,
takich jak gęste masy szpachlowe, tynki czy zaprawy murarskie. Gęsty i ciężki produkt nie podda się tak szybkiemu transportowi i mieszanie będzie uciążliwe i mozolne.
4. Mieszadło ściągające materiał z dołu do góry - tzw. ślimakowe
Mieszadło ściągające
materiał z dołu do góry wygląda tak samo jak poprzedni rodzaj, jedynie
kierunek skręcenia łopatek jest odwrotny. Dlatego także może być
nazywane ślimakowym. Zasada działania też jest taka sama, jednak w
odwrotnym ciągu od dołu do góry. Jest to niezwykle przydatny
rodzaj mieszania w przypadku trudnych, ciężkich mas, o zwiększonej
gęstości, takich jak np. beton, tynk, masy samopoziomujące, lub też
materiały z dodatkiem piasku kwarcowego. Sposób mieszania od
dołu do góry pomaga wydobyć cięższą frakcje z dołu do góry i
równomiernie wymieszać całość. Może to być również pomocne przy gotowych
produktach o dużym stopniu rozwarstwienia, co może się zdarzyć, jeśli
produkt jest długo magazynowany.
5. Mieszadło ścinające - tzw. kielichowe
Piątym typem jest
mieszadło przypominające swoim kształtem kielich. W przeciwieństwie do
dwóch poprzednich rodzajów mieszadło ścinające miksuje zaprawę w
poziomie, jednocześnie rozbijając chudymi prętami pozostałe grudki
suchego prochu. Masa może być podnoszona lub opuszczana poprzez
odpowiednie ruchy całą mieszarką. Mieszadło kielichowe jest dedykowane do gipsu.
Przy jego użyciu najłatwiej i najlepiej przygotujemy zaprawy do
finalnego wykończenia ścian i sufitów. Ten typ mieszadła pozwala mieszać
na wysokich obrotach bez wpychania do masy zbyt dużej ilości powietrza.
Napowietrzenie skutkować może uciążliwym pojawianiem się pęcherzyków
powietrza na ścianie podczas pracy z taką napowietrzoną masą. Za pomocą
mieszadła ścinającego przygotujemy do pracy gładzie gipsowe jak np. ŚMIG
E-1 i D-1, czy Megaron Super Finisz, a także przemieszamy przed użyciem
gotowe produkty, jak np. ŚMIG A-2, czy A-11.
6. Mieszadło do gotowych mas szpachlowych
Mieszadło do gotowych mas szpachlowych to również mieszadło transportujące w poziomie, dzięki czemu nie zapowietrza zaprawy.
Ze względu na swój kształt transportuje produkt szybciej niż mieszadło
kielichowe ale nie rozbija tak dobrze grudek suchych produktów, dlatego
jest mniej wszechstronne i dedykowane do mas gotowych. Jeżeli pracujemy
tylko z produktami gotowymi to może być to najlepszy wybór, natomiast
jeżeli regularnie mieszamy różne zaprawy to może lepszym wyborem będzie
mieszadło kielichowe lub uniwersalne.